Un microprocesor este un circuit integrat care contine toate elementele de baza ale unui calculator: unitatea de procesare centrala (CPU), memoria, unitatile de intrare/iesire si alte componente. Microprocesoarele au fost inventate in anii 1970 si au revolutionat domeniul informaticii, permitand realizarea de calculatoare personale, telefoane mobile, console de jocuri, dispozitive inteligente si multe alte aplicatii.
Istoria microprocesoarelor incepe cu dezvoltarea tranzistorilor, care au inlocuit tuburile electronice folosite in calculatoarele din generatia anterioara. Tranzistoarele au avantajul de a fi mai mici, mai rapide, mai ieftine si mai fiabile decat tuburile electronice. In anul 1958, Jack Kilby de la Texas Instruments a creat primul circuit integrat, care continea sase tranzistoare pe un singur cip de siliciu. Acesta a fost primul pas spre miniaturizarea componentelor electronice.
In anul 1971, Intel a lansat primul microprocesor comercial, numit Intel 4004. Acesta avea o putere de procesare echivalenta cu un calculator din anii 1960, dar ocupa doar o suprafata de 12 mm2. Intel 4004 avea o frecventa de 740 kHz si putea executa 60.000 de instructiuni pe secunda. Acesta a fost folosit initial in calculatoare pentru calculatoare pentru controlul industrial, dar si in alte domenii precum calculatoare pentru masini sau calculatoare pentru orgi.
De atunci, microprocesoarele au cunoscut o evolutie rapida, urmand legea lui Moore, care spune ca numarul de tranzistoare pe un cip se dubleaza la fiecare doi ani. Astfel, microprocesoarele au devenit mai performante, mai complexe si mai diversificate. Unele dintre cele mai importante etape ale evolutiei microprocesoarelor sunt:
- In anul 1974, Intel a lansat Intel 8080, primul microprocesor pe 8 biti, care a permis aparitia primelor calculatoare personale, precum Altair 8800 sau IBM PC.
- In anul 1978, Intel a lansat Intel 8086, primul microprocesor pe 16 biti, care a introdus arhitectura x86, cea mai raspandita arhitectura pentru calculatoare personale si compatibile.
- In anul 1982, Motorola a lansat Motorola 68000, primul microprocesor pe 32 de biti, care a fost folosit in calculatoare precum Apple Macintosh sau Commodore Amiga.
- In anul 1985, Intel a lansat Intel 80386, primul microprocesor pe 32 de biti din familia x86, care a adaugat modul protejat si suport pentru multitasking si memorie virtuala.
- In anul 1993, Intel a lansat Intel Pentium, primul microprocesor superscalar din familia x86, care putea executa doua instructiuni simultan.
- In anul 2001, Intel a lansat Intel Pentium 4, primul microprocesor cu o frecventa de peste 1 GHz din familia x86.
- In anul 2003, AMD a lansat AMD Athlon 64, primul microprocesor pe 64 de biti din familia x86, care a introdus extensia x86-64 pentru suportarea unei cantitati mai mari de memorie.
- In anul 2006, Intel a lansat Intel Core 2 Duo, primul microprocesor dual-core din familia x86, care putea executa doua fire de executie independent pe acelasi cip.
- In anul 2008, Intel a lansat Intel Core i7, primul microprocesor quad-core din familia x86, care putea executa patru fire de executie independent pe acelasi cip.
- In anul 2011, Intel a lansat Intel Core i7-3960X Extreme Edition, primul microprocesor hexa-core din familia x86, care putea executa sase fire de executie independent pe acelasi cip.
- In anul 2017, AMD a lansat AMD Ryzen 7 1800X, primul microprocesor octa-core din familia x86, care putea executa opt fire de executie independent pe acelasi cip.
- In anul 2019, AMD a lansat AMD Ryzen 9 3950X, primul microprocesor pe 16 nuclee din familia x86, care putea executa 32 de fire de executie independent pe acelasi cip.
Microprocesoarele au evoluat nu numai in ceea ce priveste numarul de biti, frecventa, numarul de nuclee sau fire de executie, ci si in ceea ce priveste arhitectura, tehnologia de fabricatie, consumul de energie, tipurile de instructiuni, modurile de operare, interfetele cu alte componente sau domeniile de aplicare. Astazi, exista o varietate mare de microprocesoare pentru diferite scopuri, precum calculatoare personale, servere, dispozitive mobile, console de jocuri, sisteme embedded, inteligenta artificiala sau internetul lucrurilor. Microprocesoarele reprezinta inima oricarui sistem informatic si continua sa se dezvolte si sa se adapteze la cerintele si provocarile lumii moderne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu